Yeey! Hulde aan Nu.nl die sinds juni 2016 weer eens een bericht over kunstschaatsen plaatst!
Het gaat in dit specifieke bericht over het feit dat er geschaatst wordt op muziek die als ‘niet klassiek’ wordt beschouwd. Nou vraag ik mij af of de desbetreffende redactiemedewerker zich ook enigszins heeft verdiept in de sport. Het bericht doet namelijk de indruk wekken dat het ‘nieuw’ is dat er een kunstschaatser op ‘niet klassieke’ muziek schaatst.
Newsflash: Dit is al sinds 2014 toegestaan binnen de sport en wordt ook veelvuldig toegepast. En maar goed ook, want zo wordt het stigma van ‘oudbollig’ enigszins doorbroken. De rest van de wereld wist dit dus al zo’n vier jaar, maar ons Nederige landje komt er nu dus pas achter. Iets met een klok en een klepel? Afijn het is je vergeven als je dit ook niet wist, want ik vermoed dat geen enkele gemiddelde Nederlander dit wist.
Kunstschaatser schaatst op rapnummer
Wat een stijlbreuk: waar de meeste kunstschaatsers op kalme, klassieke muziek schaatsen, koos deze Amerikaan voor het opgefokte rapnummer Turn Down For What. Een verbetering of juist niet? ⛸
Geplaatst door NU.nl op maandag 8 januari 2018
Nou geloof ik er wel in dat negatieve aandacht ook zeker positief is, want wat fijn dat er eindelijk weer eens iets te lezen valt over kunstschaatsen. Waar ik me ook altijd zo over verbaas is het feit dat wij Nederlanders onszelf toch het land van hèt schaatsen noemen. Maar welk schaatsen eigenlijk? In de volksmond wordt schaatsen toch wel geassocieerd met langebaanschaatsen. Als je een willekeurig persoon in Nederland vraagt; ‘Waar denk je aan bij het woord Schaatsen’? Dan krijg je als antwoord; Langebaanschaatsen, Sven kramer, Elfstedentocht, de snelste tijd schaatsen… En als ik dan vraag naar ‘Kunstschaatsen’ is de eerste referentie vaak ijsdansen, korte rokjes, Holiday on Ice of Sjoukje Dijkstra.
Niks mis mee natuurlijk, maar toch heb ik dan altijd enorm de behoefte om mensen uit te leggen wat kunstschaatsen nou eigenlijk als sport omvat. Begrijp me goed, ik heb helemaal niks tegen langebaanschaatsen, ik vind het een prachtige sport. Sterker nog, de Nederlandse schaatscultuur en historie fascineert mij enorm, maar ik zou heel graag de mensen in ons landje ook de kennis over kunstschaatsen bijbrengen, want daar schort het behoorlijk.
Iets wat ik als voormalig kunstschaats artiest eigenlijk hel gek vindt, want tijdens mijn reizen over de wereld met Holiday on Ice kwam ik erachter dat kunstschaatsen wereldwijd echt een immens populaire sport is en het aan populariteit wint van alle andere schaatssporten, met de uitzondering van ijshockey. De conclusie die ik kan stellen is dat wij Nederlanders een voorliefde hebben voor langebaanschaatsen, wat ook logisch is met al die gouden medailles die ons alsmaar om de oren worden geslingerd. Maar er is meer. Echt.
Nu wil ik graag voor deze ene keer in Jip & Janneke taal (om maar in Nederlandse termen te blijven) uitleggen wat kunstschaatsen is.
Kunstschaatsen is een schaatssport, waarbij schaats-techniek, expressie en muziek centraal staat. Een sport die overal ter wereld (ja zelfs in de Sahara) wordt beoefend door mannen, vrouwen, transgenders, homo’s, hetero’s, volwassenen, kinderen, bejaarden en vroeger zelfs door apen in het circus. Er is zelfs onderscheid te maken tussen amateurs (onbetaald) en professionals (betaald) net als bij langebaanschaatsen.
Kunstschaatsen bestaat uit verschillende disciplines. Het solo rijden (door de mannen en de vrouwen individueel, net als bij langebaan), het paarrijden (waarbij de man de vrouw door de lucht heen slingert), het ijsdansen (waarbij de man en de vrouw een soort ballroomdansen, zonder gevaarlijk geslinger) en synchroon schaatsen (vormen maken in groot teamverband). Elke discipline vertoont een kür op muziek (een soort danschoreografie met verplichte technische elementen). Deze kür op muziek wordt door een jurypanel beoordeeld met punten en uiteindelijk is er dan een winnaar, namelijk diegene die de hoogste punten heeft behaald.
Vergelijk het maar met het tv-programma ‘Dance Dance Dance’ en dan ben je er, alleen dan op een ijsvloer met schaatsen aan. Zo simpel is het. Echt!
In de dans op muziek worden er sprongen gemaakt (bij ijsdansen niet), pirouettes gedraaid, pasjes uitgevoerd, op muziek gedanst en met snelheid linksom, rechtsom, vooruit en achteruit geschaatst. Of maak ik het nu te ingewikkeld? Misschien zit daar wel de crux… Langebaanschaatsen is linksom vooruit schaatsen en wie het hardste kan. Dat klinkt wel simpeler ja.
In Amerika hebben ze er een mooie uitdrukking voor: ‘Speedskating is like watching the grass grow’. Dat is misschien ook wel weer een beetje op z’n Amerikaans overdreven, maar is kunstschaatsen nou echt te ingewikkeld om te begrijpen? Of hebben we er in ons landje gewoon niet genoeg kennis van om het te kunnen begrijpen?
Ik zie het in ieder geval als mijn persoonlijke missie om de mensen in ons land deze kennis bij te brengen in de hoop dat kunstschaatsen breder draagvlak krijgt, populairder wordt en meer beoefend gaat worden. Anders krijgen we nooit een nieuwe Sjoukje Dijkstra.
Ik daag de media zoals nu.nl en schaatsen.nl uit, om zich hierin te verdiepen, meer te publiceren en goed onderzoek te doen. Vragen? Je mag me altijd mailen of bellen! 🙂