Is ijsdansen hetzelfde als Kunstschaatsen?
Deze vraag werd regerend Nederlands Kampioene ijsdansen; Marie Louise Gijtenbeek gesteld, tijdens een interview met NPO radio 1 van afgelopen maandag 19 februari.
Dat is eigenlijk hetzelfde vragen als; Of schoonzwemmen ook hetzelfde is als zwemmen? Juist: Logisch toch?
Toch blijkt dit voor de gemiddelde Nederlander niet logisch.
Hoe kan dat, vraag ik me af?
Het goede nieuws is dat er aandacht wordt besteed aan de sport en nog beter zelfs; door interviews als deze wordt er wat meer uitleg gegeven over de prachtige sport kunstschaatsen.
Zelf werkte ik al mee aan een ‘kunstschaatsen voor dummies’ artikel voor de NOS en word ik morgen door NPO radio 1 geïnterviewd over de film I,TONYA. De film die 22 februari in première gaat in ons landje, over hèt wereldbekende kunstschaats-schandaal van 1994 toen Nancy Kerrigan verwond werd tijdens een training voor de Amerikaanse kampioenschappen.
Geloof het of niet, maar de discipline ‘kunstschaatsen’ zorgt internationaal gezien nog steeds voor de hoogste kijkcijfer aantallen ten op zichtte van alle andere olympische wintersporten. Voor ons Nederlanders onvoorstelbaar te geloven, gezien wij in de media vooral veel over het langebaanschaatsen voorgeschoteld krijgen. Super logisch ook want daar worden Nederlandse top prestaties geleverd.
Wist je dat Nederland in 1976 voor het laatst vertegenwoordigd werd binnen het kunstschaatsen op de Olympische winterspelen? Ja echt… dat is gewoon al 42 jaar geleden. Zelfs de Elfstedentocht komt vaker voor!
Ik hoor je denken… Hoe kan dat?
In ons landje zijn er veel mensen die met hun vinger wijzen naar de KNSB, die zou te weinig doen aan en voor het kunstschaatsen. Maar weetje wat.. ik geef ze groot gelijk! Momenteel zit er geen aantrekkelijk verdienmodel achter dat hele kunstschaatsen. Kort door de bocht; Het kost geld en levert niks op. Sponsoren kun je er niet aan hangen, want er komt geen hond kijken naar wedstrijden (los van lieve opa’s en oma’s van deelnemers), het gemiddelde publiek begrijpt de sport niet eens en het imago is ook niet om over te spreken.
Dit allemaal heeft me wel aan het denken gezet. Is kunstschaatsen nou te ingewikkeld om te begrijpen?….hebben we er te weinig kennis over?… Is er te weinig kennis beschikbaar?…Of ligt het aan het stigma en imago van ‘oubollig’?
On the bright side: Men vindt kunstschaatsen wel heel mooi om naar te kijken! Ongeacht of er iets van begrepen wordt en dàt is goed nieuws. Dat dachten RTL en SBS ook toen ‘Sterren dansen op het ijs’ een aantal jaar geleden nog werd uitgezonden.
Ik denk dat het probleem ligt in de combinatie van al de genoemde factoren. Al zou je er een mooie SWOT analyse op los laten dan is de S van ‘Sterkte’ toch zeker de aantrekkelijkheid van het ‘kijken naar’ kunstschaatsen en daar valt zeker wat mee te doen.
Om in marketing termen te spreken is mijn mening: ‘Re-Branden die handel’!
Want ‘kijken naar’ kunstschaatsen is in de essentie waar het allemaal om draait. Zowel in de uitvoering als waar het publiek uiteindelijk op af komt of de tv voor aanzet.
In plaats van kunstschaatsen als sport te proberen uit te leggen, geloof ik er in dat het ‘kijken naar’, los van het sport en spel element helemaal niet uitgelegd hoeft te worden. Als je naar een dansvoorstelling gaat, hoeft ook niet uitgelegd te worden welke danspasjes er exact uitgevoerd worden en in welke volgorde toch? Daar kijk je naar omdat het gewoon mooi is. Net als kunstschaatsen.
Ik geloof er in dat als kunstschaatsen letterlijk meer podium krijgt in de vorm van ‘dans’, ‘theater’ of andere ‘live entertainment’, hetgeen is waar we kunstschaatsen in Nederland mee kunnen Re-Branden.
‘Kijken naar!’Dat lijkt mij de USP van kunstschaatsen en daar wil ik me voor inzetten.
Entertainment on Ice maken om het kunstschaatsen in Nederland naar een hoger niveau te tillen als persoonlijke missie!
Amen.